Gitte Burgaard

Ingen hov…

Ingen hest. Et gammelt mantra, de fleste af os har hørt.

Her kommer et lille skriv om, hvad et skift af beslagsmed, har betydet for mine heste

For langt de fleste hestemennesker jeg kender, er hestens ve og vel det alt overskyggende. Vi gør allesammen vores ypperste for, at vores heste skal holde sig fitte og kørende i mange år. Det er top frustrerende når tingene ikke virker og man render i den ene skade efter den anden, eller formkurven knækker, uden man kan finde årsagen.

Jeg har altid brugt en registreret beslagsmed. Jeg har faktisk stortset brugt den samme smed, alle de år jeg selv har haft hest. Denne smed fulgte self. med, da jeg startede forretningen op. Jeg syntes, jeg havde et godt set up, med min daværende smed. Vi kendte hinanden, han overholdte aftalerne, var sød til at komme hurtigt ved tabte sko/hovbylder etc. Alligevel gnavede en lille mavefornemmelse af, at noget ikke var helt, som det skulle være.

Problembørn

Når man har mange heste i stalden, kan der nemt være et par stykker, som er mere eller mindre besværlige mht smed. Nogle har dårlig hovkvalitet. Nogle får hovkløfter. Andre taber sko hele tiden etc. Sådan nogle heste havde vi også! Men i og med det var den samme smed, som havde skoet de fleste heste igennem mange år, og vi løbende havde dialog om tingene. Følte jeg, han havde en plan for problemerne, og jeg tænkte at det ikke kunne være anderledes.

Skæbnen ville dog, at jeg syntes vi fik flere “bøvlede heste”, deriblandt min ene konkurrencehest. Den blev stram og små uren efter konkurrence. Det varede 1-2 uger, uden dyrlægen kunne finde en årsag. Jeg ændrede på træningen, fodringen, tog blodprøve, scannede og skruede på de parametre man kan skrue på.

Meldingen fra smeden lød, at det var en stor tung hest, som bare landede tungt. Derudover mente han at brug af skridtbånd, bare var hårdt ved dragterne på hestene. Der udover blev den pludselig også ømtået på grus, hvilket den aldrig havde været før. Pludselig stod jeg med 4 alu. ringsko, såler og pakninger uden nogen nævneværdig effekt, og en hest som stadig ikke kunne præstere.

Min bekymring gik primært på, om det var en af de heste, som bare ikke rigtig kunne tåle at arbejde, på det niveau jeg gerne ville? Hvilket jo er endnu mere frustrerende, når men står med en god hest man er glad for og har lagt mange års arbejde i.

Mavesår, ondt i ryggen eller?

En anden af mine heste, havde umanerlig svært ved at lære at changere. Jeg kunne ikke rigtig gennemskue hvorfor, da jeg egentlig ikke syntes, det burde være så svært for den. Den begyndte at blive sur ved opsadling og dyrlægen tænkte mavesår. Vi behandlede for dette uden effekt! Så låste den i lænden og blev ked af at gå frem især i trav. Samt blev spændt og stram i galoppen. Dette blev også behandlet uden effekt! En anden Dyrlægen spottede så, at hun syntes hesten gik med dobbelt hovslag på det ene forben. Dette viste sig at have medført ømme hovled i begge forben. Derfor det mystiske sygdomsbillede, da hesten var lavgradiget halt på begge forben. Så gav tingene pludselig mening, og det var det min ellers søde og flinke hest havde prøvet at fortælle mig.

Billede efter ubalancen er korrigeret. For at hjælpe hesten med at lande korrekt har man bibeholde den lukkede sko hesten allerede gik på

Efter en snak med egen smed, som ikke kunne løse problemet, skulle vi have en sceond oppinion på skoningen. I samråd med dyrlægen, faldt valget ret hurtigt på Henrik Berger fra Berger’s Beslagsmedie. Han er en af de aller dygtigste til “problem heste” herhjemme og havde i forvejen et godt samarbejde med dyrlægen.

Henrik kom allerede dagen efter og kunne ret hurtigt konkludere, at det var vinklerne i benet, som desværre ikke var, hvor de skulle være. Hesten havde aflastet sin krop, for at kompensere for den unaturlige måde skoningen, havde bevirket den skulle gå på. Det var meget tydeligt, da han tog skoene af den og lod den gå en tur uden sko, at hestens naturlige bevægelse ikke blev tilgodeset.

Henrik fik korrigeret hesten. Dog var den så øm i hovleddene, at den fik helt fri i den første skoperioden. Efter skoning nr. 2 kunne vi starte den op med ridning igen. Hesten var markant mere glad, selvgående og nu virkede changementerne upåklageligt!

Efter 1. skoning. Ikke perfekt men et markant mere lige nedslag

 

Før korrektion. Tydelig dobbelt hovslag (bagerste del rammer først og så lander tåen)

 

 

 

 

 

Hvad så…

Efter at have set Henriks arbejde. Samt mærket, hvor meget Henriks arbejde havde af betydet for den pågældende hestes funktionalitet, besluttede jeg at lade Henrik kigge de resterende heste igennem. Min bekymring omkring de andre “problemheste” blev desværre bekræftet, der kunne optimeres ret meget på skoningen. Så beslutningen om, at alle hestene skulle skifte smed blev taget, selvom det egentlig ikke havde været den oprindelige plan.

Skiftet til Henrik har betydet: Alle mine heste er gået 1-2 sko str op. Min konkurrencehest, som konsekvent var øm efter stævne, har haft en lang opadgående formkurve og aldrig gået en flottere sæson end den forgange. Den kan igen jogge i longe mandag efter stævne uden nogen form for ømhed. Samt skridte på grus igen, 7- 9-13. Den er desuden gået fra 4 ringsko og såler/ pakninger til 4 alm sko!  Jeg føler mine heste generelt er løsere i kroppen, sætter muskulatur bedre og går med mere naturlig sving.

Self. har vi tabte sko. Det har alle vist, når man har heste ude i alt salgs vejr. Men vi har markant færre tabte sko, på trods af at alle heste nu går med større sko. Før havde vi jævnligt tabte sko under alm. ridning og longering, det har vi ikke mere.

Alt hvad vi havde af problemer med revner i hovene, ømtåede heste, heste med puls i benene efter skoning etc. er helt væk. En hest, som jævnligt havde behov for behandling i korsleddet, er nu i stand til selv at holde det på plads.

Derudover er der en helt super service fra kontorets side hos Berger’s. Turnus for næste besøg kører i faste intervaller, hvor der kommer en ny dato, når det er tid for næste smedebesøg. Det er altid nemt at få fat i en smed, når det er nødvendigt, og de kommer på den aftalte dato.

Samme hov efter 2 skoninger ved Henrik, uden anden ændring end en balanceret skoning (på en alm åben sko)
En gammel hovbyld havde drillet i flere skoperioder. Forsøgt korrigeret både med ringsko og kunsthov uden held

Hvad vil jeg med det her opslag

I bund og grund vil jeg egentlig bare opfordre til, at man følger sin mavefornemmelse, også over for en faguddannet kompetenceperson med argumenterne i orden. Få evt. en uvildig vurdering på problemet. Jeg er i hvert fald nået til den konklusion, at rigtig mange ting, på både den ridemæssige og sundhedsmæssige front på vores kære heste, kan kommer fra en uhensigtsmæssig skoning. Det slider rigtig hårdt på hestenes krop at gå og kompensere, vi andre går heller ikke i for små sko, hvis vi kan undgå det.

Jeg vil slutte af med at sige, der er rigtig mange super dygtige smede derude. De knokler bagdelen ud af bukserne, for at vores 4benede venner kan yde max. De tager deres fag super seriøst. De arbejder målrettet på at holde en høj faglig kompetence og bruger en masse fritid på at videreuddanne sig. Så husk lige at stikke din smed en high five ( når Corona er ovre) og sig tak. De gør uden tvivl en stor forskel for din hest. Jeg kan i hvert fald mærke på mine heste, hvor meget en dygtig og engageret smed betyder. Det er et sted jeg aldrig kommer til at gå på kompromis igen.

Den endte med at blive en længere omgang, tak hvis du fik tygget dig igennem det hele 🙂

 

fb-share-icon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial